Kokia pjaustymo lenta yra geriausia? Į ką atkreipti dėmesį? - Mexen Lithuania

Black Week LT

Black Week LT

Kokia pjaustymo lenta yra geriausia? Į ką atkreipti dėmesį?

Pasirinkti tinkamą pjaustymo lentą nėra lengva užduotis, ir tai žino kiekvienas, kuris bent šiek tiek domėjosi šia tema. Parduotuvėse galima rasti pjaustymo lentų, kurios skiriasi savo dydžiu ir storiu, pagamintos iš įvairių medžiagų, išsiskiriančios originaliu dizainu ir gudriais sprendimais, palengvinančiais patiekalų paruošimą ir serviravimą. Šiame straipsnyje aptarsime svarbiausius klausimus, susijusius su tinkamos pjaustymo lentos pasirinkimu. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kad lenta geriausiai atitiktų jūsų lūkesčius?

Ką sužinosi iš šio teksto?

Didelis pjaustymo lentų pasirinkimas gali sukelti sunkumų priimant sprendimą, kuris produktas geriausiai atitiks jūsų poreikius. Norint padėti jums pasirinkti virtuvinę lentą, paruošėme straipsnį, iš kurio sužinosi:

  • Kaip pasirinkti tinkamą pjaustymo lentos dydį ir storį.
  • Kokios pjaustymo lentos tinka tam tikriems produktams.
  • Apie pjaustymo lentos savybes, kurios palengvina patiekalų paruošimą.

Kokia pjaustymo lenta bus geriausia?

Pradėkime nuo pjaustymo lentos dydžio. Dydis ir svoris yra vieni svarbiausių parametrų, kurie daro įtaką naudojimo patogumui bei lentos laikymui virtuvėje.

Pjaustymo lentų dydis ir storis. Kokią lentą pasirinkti?

Pjaustymo lentų savybės skirtingų dydžių:

    1. Didelės (40x50 cm), storos (3 arba 4 cm) puikiai tinka virtuvės šefams ir tiems, kurie dažnai gamina. Didesnis paviršius suteikia pakankamai vietos darbui, o jų storis apsaugo nuo slydimo ir greito susidėvėjimo.
    2. Vidutinės (30x40 cm) ir mažesnės (25x30 cm) yra puikios kasdieniniam naudojimui, kur galima supjaustyti nedidelius vaisius ar sūrius. Mažesnės lentos dažniausiai yra plonesnės ir lengvesnės – priklausomai nuo medžiagos, iš kurios pagamintos, jos gali būti nuo maždaug 5 mm (plastikinės lentos) iki daugiau nei 2 cm storio.

Kaip plauti ir džiovinti lentas įvairių dydžių?

Didelė medinė lenta užima daugiau vietos ir ją sunku plauti. Didelėms lentoms, ypač toms, kurios netinka plauti indaplovėje, gali būti naudingas reguliuojamos pločio džiovintuvas, ant kurio galima džiovinti lentas vertikaliai po plovimo.

Mažesnes lentas galima laikyti daugelyje vietų ir jas lengviau plauti - mažo dydžio stiklines ir plastikines lentas be vargo galima įdėti į indaplovę. Plovimą po tekančiu vandeniu palengvina virtuvinis maišytuvas su ištraukiama žarna. Lentos lengvai pernešamos ir supjaustyti produktai gali būti tiesiogiai sukratyti į puodą – tai geriausios lentos kelionėms.

pjaustymo lenta

Iš kokios medžiagos pjaustymo lenta?

Pjaustymo lentas taip pat galime skirstyti pagal medžiagą, iš kurios jos pagamintos. Kiekviena medžiaga turi skirtingas savybes ir tinka skirtingiems maisto produktams – kitą lentą reikėtų naudoti daržovių, vaisių ir duonos, o kitą – žaliems mėsos ir žuvies produktams pjaustyti.

Medinės pjaustymo lentos

Medinės lentos geriausiai tinka duonai pjaustyti ir užkandžiams patiekti, pvz., sūriams. Natūrali medžiaga daro jas universalias ir jos tinka bet kuriai virtuvei. Medinės lentos neniokoja peilių ir yra atsparios aukštai temperatūrai – jos gali būti naudojamos kaip pagrindai po karštus puodus ir indus. Trūkumas tas, kad šios lentos gana greitai sugeria drėgmę, todėl reikia reguliarios priežiūros (trynimo su druska ir valgomuoju aliejumi). Medinės lentos tinka tik rankiniam plovimui.

Medinės lentos gaminamos iš įvairių medienos rūšių, dažniausiai:

      • ąžuolas (kietas ir ilgaamžis, turi būdingą išvaizdą),
      • akacija (akacijų mediena yra labai patvari),
      • bukas (kietmedis su vieninga struktūra),
      • slyva (sunki ir kieta, turi šiltą atspalvį),
      • uosis (gana sunkus ir patvarus, atsparus įbrėžimams),
      • ebanita (itin atspari ir gražiai atrodanti mediena).

Bambukinės pjaustymo lentos

Bambukinės pjaustymo lentos yra ekologiškos ir pigesnės už medines lentas. Bambukinės lentos gaminamos iš suspaustos bambuko žolės, kuri auga gana greitai, o jos auginimas turi mažai arba jokios neigiamos įtakos aplinkai. Pjaustymo lentos, pagamintos iš bambuko, yra lengvos ir nesugeria vandens taip greitai, kaip medinės lentos. Jų paviršius turi natūralias antibakterines savybes ir netempi peilių. Tai lentos kasdieniam naudojimui - jos puikiai tinka daržovėms ir vaisiams pjaustyti bei duonos, mėsos ir sūrių riekėms pjaustyti. Bambukinė lenta nereikalauja priežiūros su valgomuoju aliejumi ir druska.

Pjaustymo lentos, pagamintos iš akmens

Virtuvės lentos, pagamintos iš akmens, charakterizuojasi atsparumu įbrėžimams ir lengvu valymu. Akmuo nesugeria kvapų ir drėgmės kaip natūrali mediena, todėl puikiai tinka žalios mėsos, žuvies ir sūrių pjaustymui. Medžiaga taip pat atspari aukštai temperatūrai – tai itin patvarios lentos. Deja, akmeninės lentos yra gana sunkios, lyginant su medinėmis ar plastikinėmis lentomis. Lentos neturėtų būti plaunamos indaplovėje, o jų paviršius gali tempti peilius.

Dažniausiai pasirenkamos akmeninės lentos:

      • marmurinės (marmurinė lenta turi gražų raštą ir yra patvari),
      • granitinės (granitinė lenta atspari įbrėžimams),
      • skalūnas (turi įdomią tekstūrą ir vieningą spalvą).

Stiklinės ir keraminės lentos

Tai geriausios virtuvės lentos pagal higienos palaikymą. Lenta, pagaminta iš grūdinto stiklo ar keramikos, nesugeria drėgmės ir kvapų. Dėl tinkamos medžiagos taip pat negalima vystytis bakterijoms ir grybaveti. Stiklinės lentos puikiai tinka mėsai ir žuvims pjaustyti, galima jas plauti indaplovėje (keraminė lenta netinka plovimui indaplovėje). Vienas didžiausių šio tipo lentų privalumų yra jų puiki išvaizda bei prieinamumas įvairių formų ir spalvų bei dizainų. Deja, stiklinės lentos gali tempti peilius ir jas lengva sudaužyti, todėl reikia su jomis elgtis atsargiai, kad jų nesugadintumėte.

Pjaustymo lentos, pagamintos iš plastiko

Tai populiarios virtuvinės lentos, turinčios praktinį pritaikymą ir santykinai mažą kainą. Plastikinės pjaustymo lentos puikiai tinka kelionėms, nes jos lengvos ir jas lengva valyti. Iš plastiko pagamintos lentos nesugeria kvapų ir drėgmės, todėl tinka mėsos pjaustymui. Jos taip pat tinka duonai ir daržovėms pjaustyti. Plastikinės lentos, naudojant intensyviai, lengvai pažeidžiamos (lentų paviršiuje atsiranda įbrėžimų, kuriuose gali vystytis bakterijos), todėl jas reikia reguliariai keisti.

Originalios pjaustymo lentos

Pjaustymo lentos yra būtinas elementas mūsų virtuvėje – pjaustymo lentos turi ne tik praktinį pritaikymą, bet yra ir puošnios interjero dekoro detalės. Jos taip pat gali atlikti efektinių padėklų užkandžiams patiekti funkciją. Vertėtų atkreipti dėmesį, kad pjaustymo lentos turi ir sprendimus, padedančius palaikyti patogumą ir higieną pjaustymui.

Kai kurios pjaustymo lentos turi neslystančius elementus ir specialias griovelius, kuriuose surenkami įvairių produktų išsaugomi skysčiai (dažniausiai tai turi bambukinės arba medinės pjaustymo lentos). Yra taip pat lentos, kurias galima viduryje sulenkti, kad būtų lengviau sudėti ingredientus tiesiai į puodą. Virtuvės lentos gali būti dvipusės.

Kokią pjaustymo lentą pasirinkti?

Pjaustymo lentos pasirinkimas priklauso visų pirma nuo naudotojo poreikių. Perkant pjaustymo lentas, visų pirma reikėtų atsižvelgti į tai, kokia pjaustymo lenta tinka tam tikriems produktams ir kiek vietos turime jų laikymui savo virtuvėje. Esminis momentas taip pat yra estetinė pjaustymo lentos išvaizda – suteikimas plačios spalvų, dizainų ir formų pasirinkimo galimybės leidžia kaip geriausiai prisitaikyti lentą pagal savo poreikius, kaip ir interjero dizainą bei virtuvės įrangos elementus, pavyzdžiui, granito plautuvės spalvą. Ideali lenta tai tiesiog funkcionali ir estetiškai atrodanti lenta.

Pakrovimas ...