Tvarkymasis virtuvėje kartais gali būti tikra našta, ypač jei kriauklėje kaupiasi daugybė indų, ant baldų ir darbo paviršiaus matosi valgytų patiekalų pėdsakai ir užsilikusios maisto likučiai, o grindys geriau net nekalbant. Valymas virtuvėje kartais yra tikras iššūkis. Žinoma, yra daug patarimų, kaip tai padaryti, bet ar tikrai turi laiko skaityti, kai reikia greitai sutvarkyti virtuvę? Jei ne, pažiūrėk į mūsų patarimus, mes punktuose patarsime, kaip susitvarkyti su netvarka virtuvėje.
Pirmiausia – nuo ko pradėti?
Valymas virtuvėje yra iššūkis, ypač jei to nedarai reguliariai. Pirmąja stadija turėtų būti visko, kas nereikalinga matomumo zonoje, paslėpimas. Vėliau reikia išmesti viską, kas be reikalo užima virtuvės erdvę – tuščius butelius, stiklainius, maisto pakuotes, nustebsi, kiek vietos ant paviršiaus galima atgauti atsikračius tuščių kečupo, sausainių ar muslių pakuočių.
Tvarkant stalviršį ir valgomojo stalą, perkelk visus indus – puodelius, dubenėlius, taures ir plokšteles į indaplovę arba įdėk į kriauklę. Panašiai turi elgtis su nešvariais puodais ir keptuvėmis, stovinčiomis ant viryklės. Dabar gali įjungti indaplovę arba plauti indus rankomis. Tai pirma valymo stadija.
Antras etapas – pradedame valyti
Kai pavyks išvalyti šiek tiek vietos ant stalviršio, stalo ir spintelių paviršių, tikriausiai pastebėsi įvairiausių nešvarumų: riebalų dėmių, drėgnų puodelių ir stiklainių žymes, išsiliejusių sulčių ar kavos dėmių, gal likučių džemo ar medaus, prilipusio prie stalo. Dabar turi su jais susitvarkyti. Šioje stadijoje tiesiog valome stalus, stalviršius ir tas vietas spintelėse, kurias galima pasiekti be laiptelio – viršuje palik didesniems generaliniams valymams.
Tai geriausias momentas nuvalyti sienas ir spintelių paviršius, taip pat šaldytuvo, indaplovės ir orkaitės durų paviršius. Dažnai pakanka įprastų valymo priemonių ir minkštų šluosčių. Jei reguliariai valysi virtuvę, pakaks paminėtas vietas nuvalyti drėgna kempine.
Einame toliau
Trečias etapas bus kasdien naudojamų virtuvės prietaisų kruopštus valymas. Atėjo laikas išvalyti viryklę, kaip tai padaryti, priklauso nuo viryklės tipo. Sklandų stiklinę viryklę pakanka nuvalyti indų plovikliu, dujinės viryklės atveju reikės valyti metalines groteles, ant kurių dedami puodai.
Po viryklės metas plauti orkaitę, jei nesi laimingasis, turintis orkaitę su valymo funkcija, turėsi tai padaryti rankomis. Esant ypač stipriems nešvarumams, verta pasinaudoti specialiomis priemonėmis, skirtomis orkaičių valymui. Kai plausi kempinę po viryklės ir orkaitės valymo, gali iš karto nuplauti ir kriauklę. Tai padarysi šiltu vandeniu ir indų plovikliu.
Ir tai jau beveik viskas...
Galų gale liko iššluoti ir plauti grindis, jei neturi robotuko, reikia pasirūpinti šepetėliu ir mopu ilgu kotu bei kibiru su šiltu vandeniu. Aukščiau aprašytos stadijos galima laikyti pagrindiniu virtuvių valymu, tai šiek tiek supaprastinta versija, kurią gali praplėsti vidinio šaldytuvo ir langų valymu. ☺ Daugeliui mūsų kasdienai pakanka valyti viryklę ir nuvalyti labiausiai matomus nešvarumus.
Daugiau patarimų dėl virtuvės valymo
Aukščiau pateikėme tris svarbiausius elementus, lemiančius virtuvės valymą. Turime dar keletą patarimų, kuriuos verta pasinaudoti siekiant palengvinti ir pagreitinti šį procesą:
valyk pagal tinkamą eiliškumą – geriausia nuo viršaus į apačią, kitaip tepsi ką jau išvalei,
maisto produktus padėk iš karto, kai tik nebereikia – jie ilgiau išsilaikys švieži ir neužims vietos ant stalviršio ar stalo,
reguliariai atsikratyk maisto likučių – obiolių graužtukų, duonos plutų, likusių sumuštinių, trupinių, jų neturėtų būti tavo virtuvėje,
panaudok namų priemones virtuvės valymui – valymas soda ar citrinos griežinėliais yra tikrai veiksmingas ir žymiai pigesnis nei įprastų valymo priemonių naudojimas,
uždenk dangteliais gaminant – kaip tai susiję su valymu? Garas iš puodo gali nusėsti ant baldų, o jame gali būti riebalų lašelių, kurie greitai virsta riebiomis dėmėmis, gadinančiomis baldus,
aprūpink save tinkamais valymo reikmenimis, šepetėlis ilgu kotu, šluotos ir mikropluošto šluostės rinkinys žymiai pagreitins virtuvės valymą,
įtrauk namų narius į pagalbą, verta mokyti vaikus nuo mažens, kad virtuvė yra bendra erdvė, kurią visi turėtų prižiūrėti vienodai.
Atliekant generalinį tvarkymą, sąrašas neabejotinai bus išplėstas, tačiau paminėta čia dešimt patarimų turėtų pakakti, kad tavo virtuvė būtų švari.