Juodosios kavos mylėtojai, cappuccino su puta šalininkai, latte su sojų pienu gurmanai. Visi puikiai žinome, kad gera vandens kokybė ir puikios pupelės nėra sėkmės garantas. Lygiai taip pat svarbu yra kavos paruošimo būdas. Šiais laikais vis labiau populiarūs tampa automatiniai kavos aparatai, leidžiantys vienu mygtuko paspaudimu pasirinkti mėgstamą kavos rūšį ir po akimirkos mėgautis jos aromatu. Puiki kava, kaip iš geriausios kavinės, lydės jus kasdien, tačiau turite pasirūpinti savo kavos aparato švara.
Kodėl kavos aparato nukalkinimas yra toks svarbus?
Nereguliarus kavos aparato valymas gali lemti tai, kad ant sienelių besikaupiantys pieno ir kavos riebalai bei kalkių nuosėdos žymiai pakeis kavos skonį. Jei staiga pastebėsite, kad jūsų mėgstama kava nebe tokia skani, kaip anksčiau, jums teks išvalyti kavos aparatą. Kietas vanduo, naudojamas aparate, laikui bėgant gali kaupėti ne tik ant kavos aparato sienelių, bet ir ant šildytuvo bei vandens tiekimo vamzdžių. Taip sumažės šildytuvo galia, o blogiausiu atveju jis gali perkaisti. Apie kavos skonio blogėjimą nė nekalbant.
Norint užtikrinti tinkamą kavos aparato veikimą, jį reikia reguliariai nukalkinti. Naujausi automatiniai kavos aparatai turi aplinkos užterštumo aptikimo funkciją, todėl jums nereikės rūpintis atsimindami nukalkinimą, atitinkama informacija pasirodys aparato ekrane. Jei aparatas neturi šios naudingos funkcijos, turite stebėti, ar pavyzdžiui, aparatas nėra tapęs garsesniu arba mažiau veiksmingu nei įprastai.
Kavos aparato nukalkinimo būdai
Jei norite nukalkinti kavos aparatą, turite kelis pasirinkimus, visi jie beveik vienodai veiksmingi. Priklausomai nuo gamintojo rekomendacijų, nurodytų naudojimo instrukcijoje, galite naudoti paruoštus valymo skysčius, miltelius arba tabletes. Taip pat galite pasirinkti namų metodus, pagrįstus produktais, kuriuos greičiausiai turite namuose. Jei norite naudoti namų nukalkinimo metodus, pasirinkite citrinos rūgštį arba citrinos sultis.
Kavos aparato nukalkinimas yra palyginti paprastas procesas, automatiniuose aparatuose dažnai tai yra speciali priežiūros programa, pritaikyta konkretiems modeliams. Užtenka įpilti vandens ir įberti valymo miltelių, tada įjungti aparatą ir viskas. Prietaisas pats įjungia specialią plovimo programą, taip nuplauna kavos likučius ir pašalina kalkių nuosėdas. Čia verta prisiminti apie vandens filtro keitimą, minkštas vanduo leidžia rečiau nukalkinti kavos aparatą.
Jei norite nukalkinti lašelinį ar kolbos kavos aparatą, valymas atliekamas įpilant šaukštelį citrinos rūgšties į vandens talpyklą, pridėjus vandens tiesiog reikia įjungti aparatą. Jei neturite citrinos rūgšties, galite naudoti actą, sumaišydami jį su vandeniu santykiu 1:2 ir palikti bent ketvirčiui valandos. Po to turite labai kruopščiai išskalauti kavos aparato vidų.
Kaip dažnai valyti slėginį kavos aparatą?
Jei norite nuolat mėgautis visišku mėgstamos kavos skoniu ir aromatu, negalite pamiršti reguliaraus įrangos valymo. Tai apima tiek nukalkinimą, tiek pieno sistemos valymą. Tam visus komponentus, atsijungiančius nuo prietaiso, reikia plauti po tekančiu vandeniu su švelniu plovikliu. Ką galima nuplauti atskirai, priklauso nuo kavos aparato tipo. Likusieji kavos aparato valymo etapai vyksta taip, kaip aptarėme anksčiau.
Kaip dažnai turite atlikti išsamų kavos aparato valymą, daugiausia priklauso nuo to, kiek kavos geriate kasdien. Kuo daugiau, tuo dažniau, kitu atveju užtersas prietaisas naudos daugiau elektros energijos, o dėl to sumažės įrenginio ekonomija. Negalima pamiršti apie pieno putinimo sistemą, pieno užsikimšusi purkštukas nustos veikti, be to, seni pieno likučiai gali žymiai pakeisti net geriausių grūdų kavos skonį ir aromatą.