Kaip skalbti rankšluosčius? - Mexen Lithuania

Black Week LT

Black Week LT

Kaip skalbti rankšluosčius?

Kiekvienas iš mūsų nori, kad rankšluosčiai būtų ne tik švarūs, bet ir pūkuoti, maloniai apgaubiantys odą po maudynių. Kaip skalbti rankšluosčius, kad jie išliktų minkšti, nebluktų ir tarnautų ilgus metus? Tinkamas skalbimas, programų ir temperatūros pasirinkimas bei tinkamas džiovinimas yra sėkmės raktas. Šiame straipsnyje paaiškinsime, kokioje temperatūroje skalbti rankšluosčius, kuo juos skalauti ir kaip rūpintis jų ilgaamžiškumu. Ar pasiruošę praktiškiems patarimams, kurie leis jūsų rankšluosčiams vėl atrodyti kaip nauji?

Ką sužinosite iš šio teksto?

Apie rankšluosčių skalbimą sukurta daug patarimų. Tačiau ne visi juose pateikia būtiną informaciją. Todėl iš mūsų teksto sužinosite:

  • Kaip dažnai skalbti rankšluosčius.
  • Kaip tai daryti teisingai.
  • Kodėl tai svarbu žmogaus patogumui ir sveikatai.

Kodėl svarbu tinkamai skalbti rankšluosčius?

Rankšluosčiai turėtų būti reguliariai skalbiami, kad pašalintumėte bakterijas, nešvarumus ir kvapus, kurie kaupiasi jų pluoštuose. Rankšluosčių pluoštai, ypač tie, kurie pagaminti iš medvilnės, linkę absorbuoti drėgmę, sebumą ir kosmetikos likučius, dėl ko gali prarasti minkštumą ir atsirasti nemalonių kvapų. Reguliariai skalbiant rankšluosčius galima ne tik išlaikyti higieną, bet ir pailginti jų tarnavimo laiką.

Kad rankšluosčiai būtų švarūs ir malonūs liesti, verta laikytis kelių taisyklių:

  • spalvų rūšiavimas – spalvotų rankšluosčių nereikėtų skalbti kartu su baltais, kad būtų išvengta blukimo,
  • naudoti tinkamą detergentą – rinkitės švelnius skalbiklius, geriausiai skirtus medvilninėms medžiagoms,
  • neperpildyti skalbimo mašinos – per daug rankšluosčių būgne gali apsunkinti tikslų skalbimą ir skalavimą,
  • vengti per daug detergento prieš paskutinį skalbimo etapą – per daug miltelių gali padaryti rankšluosčius kietus.

Kaip dažnai skalbti rankšluosčius?

Rekomenduojama skalbti rankšluosčius kas 3-4 naudojimus, t.y. maždaug kartą per savaitę, jei jie naudojami reguliariai. Sporto salėje ar virtuvėje naudojamus rankšluosčius, kur kaupiasi daugiau bakterijų, reikėtų skalbti dažniau – net po kiekvieno naudojimo.

Kokioje temperatūroje skalbti rankšluosčius?

Kokioje temperatūroje atlikti pirmąjį skalbimą ir kiekvieną kitą, kad jie būtų higieniškai švarūs, bet neprarastų savo savybių? Optimali rankšluosčių skalbimo temperatūra priklauso nuo jų rūšies ir užterštumo lygio:

  • baltus rankšluosčius – geriausia 60°C temperatūroje, o jei jie yra stipriai užteršti, net 90 laipsnių temperatūroje, kad veiksmingai pašalintumėte bakterijas ir dėmes,
  • spalvotus rankšluosčius – rekomenduojama skalbti 40°C temperatūroje, kad spalvos neišbluktų,
  • jautrius rankšluosčius – mikropluošto arba delikataus audinio rankšluosčiams pakanka 30°C, kad apsaugotų jų struktūrą.

Skalbiant rankšluosčius 90 laipsnių temperatūroje ypač rekomenduojama, kai rankšluosčiai turi kontaktą su daug bakterijų, pvz., namuose su mažais vaikais ar po ligos. Tačiau verta pasitikrinti etiketes, nes kai kurios medžiagos gali sugesti aukštoje temperatūroje.

Ar rankšluosčių virimas geras sprendimas?

Rankšluosčių virinimas yra tradicinis metodas, kurį naudojo mūsų močiutės, ypač baltų rankšluosčių atveju. Tai reiškia, kad juos verda vandenyje su sodos arba skalbimo miltelių priedais. Šis metodas veiksmingai pašalina dėmes ir bakterijas, tačiau gali turėti poveikį rankšluosčių pluoštams, sukeldamas jų greitesnį nusidėvėjimą. Todėl naudokite jį tik išskirtiniais atvejais, pvz., stipriai užterštus rankšluosčius.

Kaip tinkamai skalbti rankšluosčius, kad jie būtų minkšti?

Geriausi bus švelnūs milteliai arba skysčiai, skirti medvilninėms medžiagoms. Venkite produktų su daugybe cheminių medžiagų, kurios gali nusėsti ant pluoštų ir padaryti juos kietus. O kaip skalauti rankšluosčius?

Norint, kad rankšluosčiai būtų minkšti, rekomenduojama papildomai skalavimo metu įpilti:

  • audinių minkštiklį – jis daro rankšluosčius malonesnius liesti, bet negalima jo naudoti per daug, nes tai gali sumažinti audinio sugeriamumą,
  • actą – natūralus būdas pūkuotiems rankšluosčiams. Įpilkite pusę stiklinės acto į skyrelį skalavimo skysčiui – actas pašalina skalbimo likučius ir minkština audinį,
  • sodą – padeda pašalinti nemalonius kvapus ir sustiprina skalbimo miltelių poveikį.

kaip skalbti rankšluosčius

Kaip padaryti, kad rankšluosčiai nebluktų?

Spalvoti rankšluosčiai gali nusidažyti, ypač pirmųjų skalbimų metu. Kad to išvengtumėte:

  • prieš pirmąjį skalbimą gerai būtų mirkinti rankšluosčius šaltame vandenyje su acto priedu (1 stiklinė 5 litrams vandens) kelias valandas,
  • rekomenduojama naujus rankšluosčius skalbti atskirai, geriausiai 40°C temperatūroje,
  • galima naudoti spalvų gaudymo servetėles, kad sugeria dažus skalbimo metu.

Kokiuose programose skalbti rankšluosčius?

Programos pasirinkimas turi didžiulę reikšmę rankšluosčių minkštumui išlaikyti. Geriausiai tinka programos medvilnei arba subtilioms medžiagoms su vidutiniais apsukimais. Skalbimas rankšluosčiais – sukinys neturėtų viršyti 800-1000 apsukų per minutę, kad nepažeistumėte pluoštų ir išlaikytumėte pūkumą.

Kaip džiovinti rankšluosčius, kad būtų minkšti ir pūkuoti?

Džiovinimo būdas turi didelę įtaką rankšluosčių minkštumui ir išvaizdai. Štai geriausi metodai:

  1. būgninė džiovyklė – džiovinimas džiovyklėje žemos temperatūros režimu padeda gauti pūkuotus rankšluosčius. Verta pridėti į būgną kelis teniso kamuoliukus arba specialius džiovyklės rutuliukus, kurie atlaisvins pluoštus,
  2. džiovinimas ore – kabinti rankšluosčius vėdinamoje vietoje, geriausiai plokščiai, kad būtų išvengta deformacijų. Venkite tiesioginių saulės spindulių, kurie gali sukelti spalvotų rankšluosčių blukimą,
  3. vengti perkaitinimo – per aukšta temperatūra džiovyklėje arba ant radiatoriaus gali padaryti rankšluosčius kietus.

Papildomi būdai paskatinti pūkumą

Rankšluosčius galima:

  • sukrėsti prieš kabinant, kad atlaisvintumėte pluoštus,
  • vengti sulankstyti rankšluosčius iškart po džiovinimo – tegul jie "atsikvėpia" kelias valandas,
  • reguliariai pašalinti pūkelius su audinių skutimosi įrenginiu, pagerins rankšluosčių išvaizdą.

Ko vengti, kad rankšluosčiai būtų patvarūs?

Net geriausi rankšluosčiai gali prarasti savo savybes, jei jie nebus tinkamai skalbiami. Dažniausios klaidos:

  • per daug skalbimo miltelių – milteliai nusėda ant pluoštų, mažindami rankšluosčių sugeriamumą ir minkštumą,
  • skalbimas per aukštoje temperatūroje – spalvotiems rankšluosčiams per aukšta temperatūra gali sukelti blukimą,
  • per stiprus sukinys – dideli apsukai gali pažeisti rankšluosčių pluoštus, sukelti jų kietumą,
  • spalvų nesegregavimas – baltų ir spalvotų rankšluosčių skalbimas kartu gali sukelti blukimą.

Kaip atnaujinti kietus rankšluosčius?

Jei rankšluosčiai prarado minkštumą, verta:

  • juos skalbti šiltu vandeniu su 1 stikline acto ir ½ stiklinės sodos,
  • džiovinti būgninėje džiovyklėje su kamuoliukais džiovimui,
  • vengti per daug minkštiklių, kurie gali sumažinti sugeriamumą.

Kaip skalbti rankšluosčius, kad mėgautis jų minkštumu?

Pagrindinis dalykas yra tinkamos temperatūros naudojimas – 60°C baltiems, 40°C spalvotiems rankšluosčiams – ir švelnių skalbiklių. Kaip skalbti rankšluosčius? Geriausia rinktis miltelius arba skysčius medvilninei medžiagai, o skalavimui galima įpilti acto arba sodos, kad gautumėte pūkuotus rankšluosčius.

Kaip dažnai skalbti rankšluosčius?

Kas 3-4 naudojimus, o intensyviai naudojant net dažniau. Taip pat verta prisiminti tinkamą džiovinimą ir vengti klaidų, tokių kaip per stiprus sukinys ar perkaitinimas. Dėl šių taisyklių rankšluosčiai bus minkšti ir ilgai tarnaujantys! Jei norite sužinoti daugiau praktinių "vonios triukų", kviečiame į mūsų tinklaraštį, kur rašome, pvz., apie tai, kaip pasirinkti dušo galvutę.

Pakrovimas ...