
Tvarkymasis virtuvėje gali būti tikras galvos skausmas, ypač jei kriauklėje pilna indų, ant baldų ir darbinio stalviršio matosi valgymo žymių ir džiovintų maisto likučių, o apie grindis geriau net neužsiminti. Virtuvės valymas kartais yra tikras iššūkis. Žinoma, egzistuoja daugybė vadovų, kaip tai pasiekti, bet ar tikrai turite laiko skaityti, kai reikia greitai sutvarkyti virtuvę? Jei ne, pažvelkite į mūsų patarimus, punktuose pasiūlysime, kaip susitvarkyti su netvarka virtuvėje.
Pirmas žingsnis – nuo ko pradėti?
Virtuvės valymas yra iššūkis, ypač jei to nedarote per dažnai. Pirmasis etapas turėtų būti visko, kas neturi likti ant paviršiaus, paslėpimas. Tada reikėtų išmesti viską, kas nereikalingai užima vietą virtuvėje – tuščias butelius, stiklainius, maisto produktų pakuotes, nustebsite, kiek vietos stalviršyje galima atlaisvinti, atsikratant tuščių indų nuo kečupo, sausainių ar musli.
Tvarkydami stalviršį ir virtuvės stalą, perneškite visus indus, t.y. puodelius, dubenėlius, stiklines ir lėkštes į indaplovę ar įdėkite į kriauklę. Taip pat turite elgtis su nešvariais puodais ir keptuvėmis, esančiomis ant viryklės. Dabar galite įjungti indaplovę ar plauti indus rankiniu būdu. Pirmąjį valymo etapą atlikote.
Antrasis etapas – pradėkime valyti
Kai pavyks šiek tiek išvalyti vietą ant virtuvės stalviršio, stalo ir spintelių viršaus, tikriausiai pamatysite ant jų įvairias dėmes: riebalų dėmes, drėgno puodelio ar stiklainio pėdsakus, išsiliejusių sulčių ar kavos dėmes, galbūt daržo likučių ar medaus prilipusio prie stalo. Su tuo turite tvarkytis. Šiame etape tiesiog valykite stalus, stalviršius ir tas vietas ant virtuvės spintelių, kurias galite pasiekti be laiptelio – viršūs paliekami didesniems tvarkymams.
Tai geriausias laikas išvalyti sienas ir spintelių priekį, taip pat šaldytuvo durų, indaplovės ir orkaitės paviršius. Dažniausiai pakanka įprastų valymo priemonių ir minkštų šluosčių. Jei reguliariai valysite virtuvę, pakaks šias vietas nuvalyti su drėgna kempine.
Judame toliau
Trečiasis etapas bus tikslus kasdien naudojamos virtuvinės įrangos valymas. Atėjo laikas nuvalyti viryklę, kaip tai padarysite, priklauso nuo viryklės tipo. Lygų stiklo paviršių pakanka nuvalyti indų plovikliu, dujinės viryklės atveju pridedama metalinių grotelių, ant kurių dedami puodai, valymas.
Po viryklės laikas plauti orkaitę, jei nesate laimingieji, turintys orkaitę su valymo funkcija, turite tai padaryti rankiniu būdu. Esant ypatingai stipriems užteršimams, verta pasinaudoti specialiai orkaičių valymui skirtomis priemonėmis. Kai plaunate kempinę po viryklės ir orkaitės nuvalymo, galite iškart išvalyti kriauklę. Tai atliksite šiltu vandeniu ir indų plovikliu.
Ir beveik viskas...
Pabaigoje liko šluoti ir plauti grindis, jei neturite robotų valytuvų, turite pasiruošti su šluota ir mopu ant ilgo koto, bei kibiru su šiltu vandeniu. Anksčiau aprašyti etapai gali būti laikomi pagrindiniu virtuvės valymu, tai šiek tiek supaprastinta versija, kurią galima išplėsti plaunant šaldytuvo vidų ir langus. ☺ Dažniausiai daugumai iš mūsų kasdien pakanka valyti viryklę ir labiausiai matomus nešvarumus.
Kita patarimai virtuvės valymui
Aukščiau patarėme tris svarbiausius elementus, kurie padeda sutvarkyti virtuvę. Dar turime patarimų, kuriuos verta naudoti siekiant palengvinti ir pagreitinti šį procesą:
valykite tinkama tvarka - geriausia iš viršaus į apačią, kitaip tepsite tai, kas jau nuvalyta,
maisto produktus iškart paslėpkite, kai tik jie nebereikalingi jums – jie liks ilgiau švieži ir neužims vietos ant stalviršio ar virtuvinio stalo,
reguliariai atsikratykite maisto likučių – vaisių šerdys, duonos plutelės, nesuvalgytos sumuštinės, trupiniai, jiems virtuvėje nėra vietos,
naudokite namų būdus virtuvės valymui – valymas soda ar citrinos griežinėliais yra tikrai efektyvus ir žymiai pigesnis nei klasikinių valymo priemonių naudojimas,
uždenkite dangčius gaminimo metu – kaip tai susiję su valymu? Garai, kylantys nuo puodo, nusėda ant baldų, juose gali būti riebalų dalelių, kurios greitai virsta riebalų dėmėmis, gadinančiomis spinteles,
apsirūpinkite tinkamomis valymo priemonėmis, šluota ant ilgo koto, mopas ir komplektas kempinių bei mikropluošto šluosčių tikrai paspartins virtuvės valymą,
įtraukti į pagalbą šeimos narius, verta mokyti vaikus nuo jaunumės, kad virtuvė yra bendra erdvė, už kurią visi turi rūpintis lygiomis dalimis.
Per bendrus tvarkymus sąrašas tikrai pasipildys, tačiau išvardyti dešimt patarimų turėtų pakakti, kad jūsų virtuvė būtų švari.