
Norite, kad jūsų virtuvė būtų ergonomiška ir funkcionali? Net ir mažos erdvės gali būti patogios naudoti, jei jos suskirstytos į zonas ir tinkamai apšviestos. Sužinokite, ką interjero dizaineris sako apie virtuvės išdėstymą – tiek atskirtų nuo kitų patalpų, tiek atvirų virtuvės sistemų. Kokius principus reikia laikytis, kad galėtumėte džiaugtis ergonomiška ir funkcionalia virtuve?
Virtuvės projektas - nuo ko pradėti?
Pagrindinė taisyklė projektuojant virtuvę yra padalijimas į 5 zonas, išdėstytas pagal laikrodžio rodyklę. Funkcionali virtuvė, atvira arba uždara, turėtų būti pritaikyta gaminimui ir valgymui. Kiekviename virtuvės projekte turi būti vietos atskiroms darbo sritims. Pirmoji jų yra atsargų zona, apimanti šaldytuvą bei spintelę maisto produktams ir virtuvės reikmenims. Laikymo zona turėtų būti su viršutinėmis spintelėmis, kuriose galima laikyti indus ir puodus. Viršutinėje virtuvės spintelių dalyje verta laikyti visus kasdien naudojamus daiktus, kad išvengtumėte nereikalingo pasilenkimo. Plaunamoji zona apima kriauklę, indaplovę ir šiukšliadėžes. Jei rūpinatės aukšta estetika, atsisakykite stovinčių šiukšliadėžių, o pasirinkite konteinerius, kuriuos galima įdėti į spintelę su ištraukiamu stalčiumi. Šioje spintelėje taip pat galite laikyti valymo reikmenis ir šiukšlių maišelius.
Maisto ruošimas - interjero organizavimo pagrindas
Esminės kiekvienos virtuvės sritys yra vietos maisto ruošimui ir gaminimui. Puiki idėja moderniam interjerui sukurti yra įvesti salą arba pusiau salą. Jei turite šiek tiek daugiau vietos, verta įdiegti pastatomąsias spinteles, skirtas viryklės ir kriauklės montavimui. Modernios virtuvės baldai salos formos taip pat gerai tinka virtuvės nišoms, nes jie natūraliai skiria svetainę nuo virtuvės.
Virtuvės išdėstymas - matmenys ir atstumai
Galvojate kaip įrengti virtuvę funkcionaliai ir patogiai? Jei siekiate sukurti erdvę, palankią greitam ir efektyviam darbui, nepamirškite taikyti darbo trikampio taisyklės. Viršutinė spintelė turėtų būti nuo 40 iki 100 cm aukščio ir maždaug 30 cm gylio. Tuo tarpu apatinės spintelės padėtis priklauso nuo darbinio stalo aukščio (apie 82 cm). Atminkite, kad spintelių gylis priklauso nuo stalviršio parametrų. Pavyzdžiui, apie 50 cm gylio spintelė yra pritaikyta 60 cm stalviršiui.
Virtuvės projektavimas - virtuvės stalviršiai
Gera praktika įrengiant virtuvę yra pagalbinio stalviršio prie šaldytuvo naudojimas, kuris palengvina maisto produktų laikymą. Įvertinant pagrindinio darbinio stalviršio ilgį (nuo 60 iki 120 cm), pagalbinio stalviršio matmenys neturėtų viršyti 40 cm. Norint nustatyti idealų stalviršių aukštį, išmatuokite aukštį nuo alkūnės iki grindų ir atimkite 15 cm. Nepamirškite, dydžių nustatymo metu, atsižvelgti į buitinių prietaisų dydį - tai ypač svarbu prietaisų, skiriamų virtuvės įrengimui, atveju.
Virtuvės projektas - o gal virtuvė su sala?
Jei norite įrengti virtuvės su sala planą, apsvarstykite, ar toks sprendimas tiks mažesnėje erdvėje. Atviros virtuvės projektavimas suteikia daug galimybių, todėl verta patikrinti šiuolaikinius projektus ir apmąstyti išdėstymą. Tuo tarpu uždara virtuvė reikalauja optinio atidarymo ir apšvietimo, todėl vertėtų rinktis minimalistinį išdėstymą. Tokiu atveju gera idėja yra investuoti į skaidrias spinteles indams laikyti. Stiklo elementai tinka tiek mažai virtuvei, tiek erdviam virtuvės priedui. Tai patogus ir funkcionalus sprendimas, leidžiantis greitai rasti reikalingus daiktus.
Virtuvės projektai - nuo ko pradėti mažų virtuvių remontą?
Patikint virtuvės projektą profesionaliems dizaineriams, turite garantiją, kad erdvė bus visiškai funkcionali. Norint suprojektuoti mažo dydžio virtuvę, pritaikytą gyventojų poreikiams, nepakanka kompaktiškų prietaisų ir pagal užsakymą pagaminto išdėstymo. Virtuvės remontas yra didelė ir brangi užduotis - laikytis ergonomikos principų yra būtina. Patalpos dydis, nors ir svarbus, neturi įtakoti kasdienės veiklos įgyvendinimo būdo - funkcionalus baldų išdėstymas, erdvus virtuvės stalviršis ir virtuvės padalijimas į zonas leis net mažą L formos kambarį atrodyti moderniai.