
Orkaitė dažnai tampa ta vieta, kurios valymą mielai atidedame laikui. Tačiau kada nors vis dėlto reikia tai padaryti, ypač jei esi žmogus, kuris dažnai kepa tiek pyragus, tiek įvairių rūšių mėsą, apkepus, picas ir kt. Kepimo metu daugelis produktų ne tik garuoja, bet taip pat šiek tiek verda, o tai sukelia mažų maisto gabalėlių atskyrimą, kurie vėliau nusėda ant orkaitės sienelių. Verta pasirūpinti jų reguliarių šalinimu.
Pasirūpinkite orkaitės vidumi
Nepaisant geriausių receptų ir kulinarinių įgūdžių, gali nutikti, kad patiekalas išsilieja arba dėl kokios nors priežasties pasklinda kepant. Tokiu atveju reikėtų kuo greičiau išvalyti orkaites, tačiau karštos orkaitės valymas gali būti labai pavojingas. Geriau palaukti, kol orkaitės vidus visiškai atvės. Deja, nešvarumai taip pat atvės ir labiau prilips prie prietaiso sienelių. Vis dėlto jų negalima palikti, nes, kai orkaitė bus vėl įjungta, jie dar labiau pradės degti, o tai gali sukelti dūmų ir degimo kvapą.
Ideali būtų kiekvieno naudojimo po kiekvieno valymo, tačiau mažai kas apie tai prisimena. Palikti sukietėjusią riebalų orkaitėje yra ne tik estetinė, bet ir higienos problema. Tai ne tik blogai atrodo, nešvari orkaitė, kurioje yra maisto likučių, gali būti nemalonaus kvapo šaltinis ir maitintoju įvairioms mikroorganizmams, o išskirtiniais atvejais net kirminams. Tarp kitko, dėl to orkaitės švarumo užtikrinimas turėtų būti tas dalykas, kurio negalima pamiršti.
Orkaitės valymas - metodų pasirinkimas
Nešvari orkaitė gali būti priežastis, kodėl kepamų patiekalų kvapas nėra visai toks, kokio galėtumete tikėtis. Trupiniai, susikaupę riebalai arba apkepusios maisto dalys, esančios karštoje orkaitėje, gali suteikti jūsų patiekalui specifinį kvapą. Jei norite to išvengti, orkaitės valymas turi tapti įprastiniu tvarkymo veiksmu. Jei priklausote tiems laimingiesiems, kurie turi orkaites su automatiniu valymo funkcija, reikia tik prisiminti įjungti tinkamą programą. Bet kuris kitas tiesiog privalo įdėti pastangų rankiniam orkaitės valymui.
Galvojate, su kuo išvalyti orkaitę? Yra nemažai namų priemonių, nereikalaujančių brangių ploviklių. Reguliariai tai darant, orkaitę galima plauti drėgna šluoste su indų plovikliu. Jei reikia išvalyti apdegusią orkaitę, turite imtis sudėtingesnių metodų. Pradžioje galite pabandyti išvalyti orkaitę garais. Į karščiui atsparų indą reikia įpilti vandens ir įdėti į orkaitę, įkaitintą iki mažiausiai 100 laipsnių. Vanduo pradės virti, o iš jo kylantys garai sušvelnins ant orkaitės sienelių esančias nuosėdas. Tada pakaks nuvalyti orkaitę drėgna šluoste, tačiau tai reikia padaryti prieš orkaitės visiškai atvėstant.
Kaip išvalyti labai nešvarią orkaitę?
Jei turite tikrai purviną orkaitę ir norite efektyviai išvalyti orkaitę, pašalindami iš jos apdegusius riebalus, galite naudoti paruoštus cheminius produktus arba gerokai ekologiškesnį sprendimą - namų orkaitės valymo būdus. Mes žinome, kaip kruopščiai išvalyti apdegusią orkaitę, naudojant produktus, kuriuos tikriausiai kiekvienas turi savo virtuvėje. Kepimo soda, actas ir citrina. Šie trys produktai gali susidoroti net su labai užterštomis vietomis, ne tik valant, bet dar ir dezinfekuojant viso orkaitės paviršių.
Orkaitės paviršių valymas žingsnis po žingsnio
Jei norite greitai išvalyti orkaitę, jums reikia atlikti kelis paprastus veiksmus:
-
pašalinkite iš orkaitės sukietėjusias maisto liekanas,
-
kuo įmanoma pašalinkite apdegusio riebalo sluoksnį,
-
sumašykite dalį kepimo sodos su dalimi vandens ir dalimi acto - mišinį uždėkite ant ypač nešvarių vietų ir palikite keliolikai minučių,
-
pašalinkite kepimo sodą kartu su tirpusiomis riebalų ir kitomis nešvarumais,
-
plaukite orkaitę šiltu vandeniu su indų plovikliu.
Jei neturite kepimo sodos, galite pabandyti išvalyti orkaitę citrina. Be to, gana populiarus būdas yra orkaitės valymas aliuminio folija, suvyniota į rutulį. Tai gerokai saugesnis sprendimas paviršiui nei vielos šveitimas ar šiurkšti kempinės pusė, tačiau leidžiantis išvalyti orkaitę pakankamai gerai!